2020. október 30. 07:33 - TGHwinner

Galaxy A3 2015 - Mit tud 2020-ban?

Apám telefoncsere előtt áll. Nem akármilyen telefoncsere ez: Nokia C2-02-ről szeretne váltani Androidos rendszerre. 2 hete egy Sony Xperia Tipo ST21i-vel kóstolt bele ennek a világnak a szépségeibe. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak ébresztőnek és normál telefonálásra használja. Semmi applikációk, semmi online közösségi tér. Mivel kapott egy ismerősétől Galaxy A3 2015-öt, engem ért a megtiszteltetés, hogy leteszteljem a telefon akkumulátor idejét. A telefont 1 napig fogom használni elsődleges eszközként: Böngészés, Facebook böngészőn keresztül, Messenger, Instagram, Viber és magán telefonhívások.

A tovább gombra kattintva a teljes teszt elolvasható!

Az elsődleges telefonom egy Samsung Galaxy A8 2018. 2 SIM kártyával használom (saját és céges), böngészés, online közösségi terek tartalomfogyasztása, podcast és online rádió hallgatás transzmitteren keresztül. Ez az első komoly telefonom, amit megjelenés után fél évvel vásároltam, a mai napig nincs panaszom rá. Erről a telefonról később írok egy tesztet, de most jöjjön az A3.
2014. decemberében jelent meg a készülék, 4.5"-os 540x960-as képernyővel (Super AMOLED), Gorilla Glass 4-es előlappal, műanyag hátlappal, alumínium oldal kerettel. 8MP-es hátlapi és 5MP-es előlapi kamerákkal rendelkezik. Egy Qualcomm Snapdragon 410 MSM8916 csücsül benne, 4 magos ARM Cortex-A53 processzorral, 1200 MHz-en ketyeg. A GPU egy Adreno 306. A RAM mérete 1.5 GB. Android 6-os operációs rendszer fut alatta. Itt felmerülhet a kérdés, hogy lehet-e javítani az akkumulátor idején, ha főzött ROM megoldással Android 4.4.4 alatt használnám a telefont, vagy esetleg eredeti, nem frisített operációs rendszerrel. Ez a tesztben nem fog kiderülni. Amit elsőként megtettem a wipe-olás után, a felesleges applikációk kikapcsolása. Ezek üzemidőt vehetnek el, felesleges adatot generálhatnak, nem szükséges az alapvető működéshez.
Kikapcsolt/eltávolított alapértelmezett alkalmazások:
Chrome, Google Drive, Dropboy, Evernote, Flipboard, Fociaréna, Google Fotók, Futótárs, Gmail, Google alkalmazás, Play Filmek, Play Játékok, Play Könyvek, Play Újságos, Play Zene, Google+, Hangouts, mobiLabor, Mobilvásárlás, Műsorújság, Műszaki ElsőSegéd, PocketGuide, Remote Msnt, S Voice, Shazam, Távszámla, Telekom Neked, Google Térkép, Youtube, Bookmark Provider, Briefing, Bubbles, Fontok, Galaxy Essentials Widget, Google szövegfelolvasó, Hancom office Viewer, Nyomtatásisor-kezelő, S Beam, Samsung Galaxy, Samsung Számla, TalkBack.
Rengeteg a szolgáltatói és a Google bloatware, de amire szükségem lenne, azt bekapcsolnám. Az A8-asomnál is amit lehetett, töröltem, mert fontosabb az üzemidő, mint a telepített programok száma.
Mivel a rendszer nem támogatja a Sötét módot, azokban az alkalmazásokban, ahol ez támogatva van, bekapcsoltam (Messenger, Samsung Internet, Samsung Music, Viber, Instagram).

Gaming

Játékok terén az alábbiakat próbáltam: Hill Climb Racing, Subway Surfers, Call of Duty Mobile, Asphalt 8.

Hill Climb Racing - Akadásmentes, fluid játékmenet
Subway Surfers - Pici laggokkal, de fut a játék
Call of Duty Mobile - Low grafika, nagyjából 15 FPS
Asphalt 8 - 15-20 FPS, játszható

Nem játékra fogjuk használni a telefont, de kisebb unaloműző mini játékokkal elboldogul. Számolni kell az üzemidő csökkenésre, mindenképp.

Ami elsőnek feltűnt, hogy a kisebb betűméret. A kezdőképernyőn egy sorba csak 4 app tehető ki. A rendszer maga reszponzív, egyetlen negatívumot tudok mondani, de az is a megszokás miatt van: a világos téma zavar. Ahol lehet bekapcsoltam a Sötét módot, sötét zár és háttérképet állítottam be, ezzel visszább szorítva a kijelző fényerejéből adódó töltöttség veszteségeket. Alap állapotban a RAM kihasználtság ~600MB.

Az 'A3 nap'

Reggel 5:50-kor vettem le a töltőről. A munkahelyemre való beérkezésig (7:15) 8%-ok merültünk. Ebben volt egy kis Facebook komment írás, Instagram megnyitás, Időkép.hu böngészőn keresztül, három kép készítés. Ez alapján arra a következtetésre jutottam, hogy kevesebb telefonnyomogatást fogok beiktatni. Már most tudatosult bennem az az érzés, hogy rengeteg nyomogatom az A8-at. Az alkamlazások szépen futnak, Facebook esetén a hosszabb oldalgörgetéseknél lassul a telefon, akad a folyamatos görgetés az oldaltöltés miatt. Ez megfigyelhető az Instagram esetében is. A Messengerben megnyitott nagyfelbontású kép megjelenik, nagy a késleltetés, amikor bele szeretnék nagyítani. Ha kis felbontású képpel teszem ezt, ez a probléma nem jelenik meg. A munkahelyemen gép előtt dolgozom, töltési lehetőség adott, csak 5%-nál fogok ragaszkodni a telefon töltéshez. Magát a telefont kényelmes kézben tartani, hozzászoktam a nagy képernyőmérethez, emiatt fura az ekkora telefon megléte. Ezen kívül a szöveg olvasható, a tartalmakat tudom fogyasztani rajta. A Wifi bekapcsolt állapotban hagytam, hogy az esetleges Messenger üzeneteket megkaphassam. Vakuval készített képen jól olvashatóak az írások. Viszont tájkép és kültéri képek minősége nem éri el a 2020-as szintet. A másik kényelmetlenség a 2 telefon megléte. 1 telefonon intézni a magán és céges telefonhívásokat sokkal egyszerűbb, nem kell 2 telefonra figyelnem egyszerre. Készenléti állapotban nem csökken annyira a töltöttség, ez biztatásra ad okot. Délre 80%-os töltöttséget értem el, a munkaidőm fele lejárt. Sokkal kevesebbet nyomogattam a telefont. Előnyömre válik ez a helyzet, mert nem tereli el a figyelmem azzal, hogy megnézzem az üzenőfalamat. Messenger és Instagram frissítés jelent meg ezen a napon, a telepítése lassú. Nagyon lassú. Nem befolyásolja a sebességet szerencsére. A legnagyobb terhelést este 6 után intéztem a telefonra, Messenger és Viber hang év videóhívással 34%-ra tudtam lemeríteni.

Összegzés

Érdekes teszt volt, ugyanis pont azért vásároltam középkategóriás telefont, mert a munkámból adódóan sok mindenre használom: GPS, telefon hívások, Internet az ország másik felében... Az az igazság, hogy kellemeset csalódtam. Az első okostelefonom egy Samsung Galaxy Y volt, majd egy törött kijelzős Galaxy S Advance. Ez után jött egy ZTE, amit fél év után kukáztam, nem volt egy stabil készülék. Az egyetemet az S Advance-el végeztem el, de már a vezeték nélküli eszközök kezdtek meghalni rajta. Sok alsó kategóriás telefont kellett resetelnem, amik 2-3 évesek voltak. Sikerült annyi tapasztalatot szereznem, hogy ki tudjam választani azt az eszközt, ami másnak is megfelelhet. Édesanyám egy A3 2016-ot, bátyám egy A5 2016-ot használ. Az A5 a nővéremé volt, ő is akkumulátor problémák miatt vásárolt új készüléket. Mivel a bátyám nem a telefonon használja a közösségi médiákat, teljesen meg van elégedve vele, nem merül gyorsan.
Milyen egy 5 éves középkategóriás telefont használni? Nagyon jó! Tetszik a kis kijelző, amin olvasható az írás, látni rajta mindent, nem foglalja el a teljes zseb méretét. Kényelmes fogni, prémium érzete van. Az alkalmazások java része támogatja a Sötét módot, amivel jócskán meg lehet növelni az üzemidőt. Az appok és weboldalak lassabban töltődnek, kell egy pici türelem hozzá. A rendszer gyors, nem akad, nem fagy be, ami tényleg meglepő. Az A széria egy igen ígéretes sorozata volt a Samsungnak, ahol egy kis prémium érzetet tudtak bele vinni az olcsóbb készülékeikbe. Miért mondom múlt időben? 2019-ben elkezdték össze mosni a J és A szériákat, ami egy olyan újfajta sorozatot alakított, aminél már ezt a prémium érzetet nem érzem. Hatalmas kézben alig elférő tepsi telefonok, gyengébb minőségű Gorilla Glass kijelzők, "glastic"-nak csúfolt műanyag hátlap, vízállóság nélkülözése, féltucat kamerák gyengébb szenzorokkal. Volt már a kezemben A51 és A71 is, nem nyűgözött le annyira, hogy lecseréljem az A8-ast. Biztatásra ad okot, hogy egy középkategóriás telefon 5 év múlva is használható állapotban van, előre vetítve az aktuális telefonomra ezt a helyzetet. Reménykedem abban, hogy 2-3 év múlva ismét fog a Samsung egy olyan telefont kiadni, ami képes annyira lenyűgözni, hogy telefont váltsak. Hajrá, mert magasan van a léc!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tghwinner.blog.hu/api/trackback/id/tr5116263618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása